Kinesio- ja myofaskiaalinen teippaus

Hoidot
Kinesio- ja myofaskiaalinen teippaus

Kinesioteippausta käytetään pääsääntöisesti vähentämään kipua ja lisäämään liikkuvuutta sekä lihasvoimaa. Teippausta voidaan käyttää tukemaan kehon omaa parantamisprosessia mm. lymfa- ja verenkiertojärjestelmän ja neurofysiologisten tekijöiden kautta. Nivelen alueelle kinesioteipin mekaniikan osalta voidaan lisätä nivelen liikkuvuutta, ohjata niveltä toimimaan mekaanisesti oikein tai tarvittaessa tukea niveltä eri tekniikoilla. Kinesioteippi on joustavaa ja näin ollen enemmän sensorinen teippaus kuin perinteinen urheiluteippaus joka puolestaan on mekaaninen. Kinesioteippi on hyvä vaihtoehto esim. polvileikkauksen jälkeen, jolloin halutaan vähentää turvotusta ja saada polveen sensorista tukea.

Kinesioteippiä voi pitää iholla pidemmän ajan, puhutaan useammista päivistä. Teippi kestää veden, saunomisen ja hikoilun. Teipin värillä ei ole varsinaisesti väliä teipin pysyvyyteen tai vaikuttavuuteen. Mikäli asiakas epäilee olevansa allerginen teipille, voidaan tehdä testiteippaus. Testiteippauksessa laitetaan pieni kinesioteipin palanen iholle ilman venytystä ja annetaan sen olla 24h paikallaan ja katsotaan reaktio.

Yleisimmät käyttökohteet:

  • olkapään alue
  • niska-hartia seutu
  • selän alue
  • nilkka ja jalkaterä

Myofaskiaalinen teippaus (MFT) on innovatiivinen ja tuloksellinen teippaus- ja fysioterapiamenetelmä. Saksalaisen Markus Erhardtin vuonna 2006 kehittämä teippausmenetelmä perustuu myofaskiaalisiin yhteyksiin ja jatkumoihin sekä faskian ominaisuuksiin. Menetelmä on laajasti käytössä mm. tämän päivän huippu-urheilussa, mutta sitä voidaan hyödyntää kaikilla ihan kuten kinesioteippaustakin. Teippauksen avulla voidaan päästä eroon kehon rajoitteista ja kireyksistä ja palauttaa kehon luonnollinen myofaskiaalinen tasapaino.

Teipattavan ihoalueen tulee olla puhdas ja ehjä, runsas karvoitus tulisi poistaa ennen teipin laittoa. Teippauksen jälkeen teippiä ei saa kastella 1h, mutta sen jälkeen suihkussa, saunassa, uimassa jne. voi käydä normaalisti. Teippaus pysyy 2 päivää - 2 viikkoa. Myofaskiaalinen teippaus sopii kaikille. Ainoastaan herkkäihoisimmille teipin liima saattaa aiheuttaa ärsytystä. Teipit on kuitenkin helppo poistaa iholta, jos ne tuntuvat epämiellyttäviltä.

Yleisimmät käyttökohteet:

  • kiputilat
  • lihasrevähdykset
  • päänsärky/migreeni
  • rasitusvammat
  • leikkausten jälkitiloihin